Nowości są istotne

Babeczki drożdżowe z kruszonką

Wypieki są wspaniałym sposobem, aby nieco osłodzić sobie życie. Słodki smak jest bardzo lubiany przez zdecydowaną większość z nas. Nie powinna jednak występować zbyt duża ilość cukrów w naszej diecie. Jednak nie oznacza to, że raz na jakiś czas nie możemy pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności.

Warto sięgać także po smaczne i bardzo zdrowe wypieki domowe, oparte na tradycyjnych recepturach. Smak domowych ciast trudno porównać z czymkolwiek innym.

Zalety własnych wypieków

Ciasta drożdżowe w polskiej tradycji są obecne bardzo mocno. Przede wszystkim mowa tutaj o placku drożdżowym oraz babach, jakie zazwyczaj są pieczone w okolicach Wielkanocy.

Można także kupić je w cukierni, jednak przygotowując je samodzielnie mamy pełną kontrolę nad ich składem i również nad tym, jakie ilości cukru znajdą się w gotowym wypieku. Jeśli nie mamy ochoty na duże ciasto, można zdecydować się na babeczki z dodatkiem kruszonki. Nadają się one bardzo dobrze jako dodatek do niedzielnej kawy lub gdy mają odwiedzić nas goście.

Owoce mile widziane

W gruncie rzeczy przygotowanie babeczek nie różni się specjalnie od przyrządzania klasycznego placka na drożdżach.

Ciasto jest w większości przepisów jednakowe, możemy też dowolnie żonglować dodatkami. Najlepiej, jeśli babeczka poza kruszonką będzie miała w sobie jakieś owoce. Doskonale sprawdzą się typowe dodatki do placków – wiśnie, śliwki, truskawki czy rabarbar. Jeśli ktoś lubi nieco więcej intensywnej słodyczy, babeczki można jeszcze polukrować, co podniesie także ich walory wizualne.