Nowości są istotne

Czy ciastka zbożowe są zdrowe?

Często na sklepowych półkach znaleźć można produkty bio oraz dietetyczne smakołyki. Przekąski te przedstawiane są przez producentów jako zdrowe lub niskokaloryczne. Jednak nie zawsze produkty, które rekomendowane są jako fit i z zerową zawartością tłuszczu należą do grupy dietetycznych i zalecanych przysmaków do spożycia szczególnie dla osób, które dbają o linię i stosują dietę odchudzającą. Wniosek jest taki, iż przed zakupem gotowych wyrobów warto zapoznać się z ich składem, jaki znajduje się na etykiecie.

Domowe i sklepowe ciastka zbożowe

Jak w wielu przypadkach również i tutaj warto pomyśleć nad samodzielnym przygotowaniem smakołyków.

Wówczas mamy świadomość, jakie składniki zostały wykorzystane oraz w jaki sposób powstała przekąska. Powszechnie każdy z nas uważa, że ciastka zbożowe są zdrowe. Oczywiście nikt nie zaprzecza temu, że zboże jest korzystne, jednak należy uważać z jego ilością – w nadmiarze większość produktów szkodzi naszemu zdrowiu. Domowe zbożowe batony są dla nas doskonałym zastrzykiem energii, a także pożywną porcją słodkości. Są one ciekawą alternatywą dla niezdrowych kupnych produktów.

Zdrowe, domowe ciastka zbożowe

Wiadomo, że nadmiar spożywania słodkich przekąsek może dodać nam kilogramów i centymetrów. Podczas spożywania ciastek zbożowych należy wyznaczyć sobie pewną granicę. Domowe ciasteczka przygotowane na przykład z płatków owsianych, ziarna lnu i słonecznika oraz sezamu będą zdrowe, a dodatkowo wpływają one korzystnie na florę bakteryjną jelit, a także wspomagają odchudzanie. Wydaje się, że im prostszy skład produktu, tym prawdopodobnie lepiej dla naszego zdrowia i sylwetki. Domowe ciasteczka zbożowe zawierają znacznie mniej cukru, a także mniej tłuszczu, co sprawia, że wartość odżywcza tak przygotowanej przekąski nie jest zbyt wysoka.