Nowości są istotne

Czym różni się kabaczek od cukinii?

Na świecie mamy wiele warzyw, które wyróżnia smak, aromat, wygląd i wiele innych cech. Warzywa stanowią ważny element w naszej diecie, aczkolwiek nie wszystkim one smakują. Istnieje całkiem spore grono „niejadków”, którzy niezbyt chętnie sięgają po jarzyny, tymczasem jest to poważny błąd.

Warzywa są obok owoców wspaniałym w pełni naturalnym źródłem witamin i cennych składników mineralnych. Nie da się ich zastąpić żadnymi suplementami i to podstawowy powód, aby sięgać po nie regularnie. Jednakże trzeba także mieć na uwadze pewne niuanse związane z warzywami jakie powodują, że nie zawsze wiemy, co jemy.

Jest różnica czy jej nie ma? Sporo osób zadaje sobie pytanie, czy kabaczek i cukinia to dwie różne jarzyny, a jeśli tak, to na czym polega różnica pomiędzy nimi. Wizualnie te różnice są widoczne i sprawiają one, że w oczach sporego grona konsumentów mowa o dwóch różnych gatunkach roślin jadalnych. Tymczasem jest inaczej, z czego warto zdać sobie sprawę! Otóż kabaczek to po prostu bardziej dojrzała cukinia z większą ilością pestek.

Występują odmienności smakowe pomiędzy nimi dwiema, ale nie są one kolosalne. Oznacza to, że zainteresowane osoby mogą sięgać po cukinię i kabaczka zamiennie. Surowa albo na ciepło Warzywo to ma niewątpliwe atuty.

Jest przede wszystkim bardzo zdrowe, ponieważ zawiera dużą ilość minerałów i witamin. Choć składa się w dużej mierze z wody, okazuje się całkiem odżywcze, dlatego warto po nie sięgać systematycznie. Większość osób spożywa kabaczka-cukinię po obróbce termicznej.

Stanowi ona znakomity składnik jakże lubianego przez wielu z nas lecza. Można jednak spożywać cukinię także w postaci surowej jako składnik surówek lub sałatek. Ponieważ smak cukinii jest dość neutralny, doskonale wypada ona w połączeniu z wszelkiego rodzaju sosami oraz wyrazistymi przyprawami.