Nowości są istotne

Frytkownica a tradycyjne metody smażenia

Tradycyjne metody smażenia, czyli ogrzewanie potrawy w tłuszczu. W tym celu najczęściej używamy patelni, na której przygotowujemy mięso, owoce morza, ryby, ziemniaki, warzywa… Wyróżnia się smażenie płytkie (na niewielkiej ilości tłuszczu) oraz zanurzeniowe (w głębokim tłuszczu). Tak przygotowywane potrawy kuszą swoim wyglądem, aromatem i niepowtarzalnym smakiem.

Niestety taki sposób obróbki termicznej nie jest uznawany za zdrowy. Można jednak zakupić specjalne patelnie, na których da się smażyć beztłuszczowo.

Czy rodzaj tłuszczu ma znaczenie?

Coraz częściej pojawiają się również nowe rodzaje tłuszczów, które są nieco zdrowsze od tych znanych od lat.

Najwięcej dań smażonych jest na smalcu, maśle czy też oleju (rzepakowy, słonecznikowy, lniany, sojowy, ryżowy). Osoby preferujące zdrowszy styl życia używają natomiast coraz bardziej popularnego oleju kokosowego. Ważne jest, by podczas obróbki termicznej używać zawsze świeżego oleju.

Używając tego środka do smażenia, niekiedy zastanawiamy się, co będzie lepsze – frytkownica czy popularne tradycyjne metody.

Frytkownica i patelnia

Opinie w tej kwestii są oczywiście podzielone. W zależności od ilości osób, a także częstotliwości smażenia będziemy zastanawiać się nad zakupem frytkownicy lub dobrej patelni.

Jeśli w domu większość potraw jest smażona, z pewnością takie urządzenie będzie świetnym wyborem. Jeśli jednak wybieramy zdrowszy styl życia i unikamy smażenia na tłuszczu, powinniśmy raczej pozostać przy zwykłej patelni, gdyż zakup frytkownicy może okazać się nieopłacalny. Zaletą frytkownicy jest fakt, iż przygotowujemy tam nie tylko frytki, ale również mięso, które będzie z każdej strony równomiernie przysmażone.

Niestety na patelni możemy takiego efektu nie osiągnąć.