Nowości są istotne

Gotowanie bez soli

Sól jest jednym z artykułów spożywczych stosowanych na co dzień w kuchni. Używana jest zarówno podczas gotowania, jak i pieczenia. Oprócz stosowania jej jako przyprawy czasami wykorzystujemy ją również jako konserwant. Niestety prawda jest taka, że nadmiar soli może szkodzić naszemu zdrowiu.

Jej nadużywanie jest jednym z czynników wpływających na powstawanie tak zwanych chorób cywilizacyjnych – na przykład nadciśnienia tętniczego. U osób dorosłych, a także rozwijającego się płodu nadmiar soli może uszkadzać wątrobę.

Czy można żyć bez soli?

Przetworzona żywność bardzo często zawiera znacznie więcej soli niż wymaga tego nasze dzienne zapotrzebowanie. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowywanie potraw, ponieważ wówczas mamy kontrolę nad ich składnikami oraz użytymi przyprawami.

W związku z tym, że nadmierna ilość soli szkodzi naszemu organizmowi warto zastanowić się nad tym, by znaleźć sposób na gotowanie potraw bez dodatku tej substancji. Wiadomo, że zioła i naturalne przyprawy są najlepszymi zamiennikami dla soli kuchennej. Eliminacja jej z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie i zdrowie.

Jak poradzić sobie w kuchni, kiedy nie ma soli?

Czy można przygotowywać potrawy bez dodatku soli? Z pewnością na początku będzie to dla nas trudne, jednak odpowiednio dobrane składniki sprawią, że nasze posiłki będą nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Intensywny aromat i smak możemy uzyskać wtedy, kiedy zamiast soli dodamy na przykład czosnku, koperku, pietruszki, majeranku, bazylii, oregano czy też kolendry. Czasami warto również do swoich posiłków użyć soku z owoców cytrusowych czy też octu winnego lub jabłkowego. Zamienniki soli w postaci ziół i naturalnych przypraw są zdrowe, a do tego wydobywają smak potrawy. Ich stosowanie może łagodzić niestrawność i wzdęcia oraz ułatwić trawienie i pracę wątroby.