Nowości są istotne

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków?

Kiedy przygotowujemy obiad coraz częściej zastanawiamy się, co możemy przyrządzić. Niby jest tak wiele pomysłów, tak wiele nowych i ciekawych inspiracji, jednak nie zawsze mamy czas lub ochotę na przyrządzanie dań wielogarnkowych czy też tych, których czas przygotowania znacznie się wydłuża. Lubimy upraszczać sobie pracę, robić coś szybkiego, ale przy tym wyśmienitego.

Jeśli danie przygotowane jest szybko lub przy pomocy jednego garnka, nie oznacza to, że smakowo będzie ono gorsze – często takie dania są bardzo wykwintne i z chęcią pałaszowane przez domowników czy przybyłych gości. Przepis na gołąbki Częścią polskiej tradycji kulinarnej są gołąbki znane już od dawna. Jest to potrawa w której skład wchodzi farsz, przygotowywany najczęściej z wieprzowego mięsa mielonego oraz ryżu.

Dodatkiem mogą być grzyby oraz podsmażona cebulka. Następnie na wcześniej obgotowanej kapuście, na jej pojedynczym liściu nakładamy farsz, zawijamy i nasz gołąbek jest już praktycznie gotowy. W ten sposób przygotowaną potrawę układamy w naczyniu i poddajemy procesowi duszenia w ugotowanym uprzednio bulionie.

Jednak by danie miało wyrazisty smak, należy również przygotować aromatyczny sos pomidorowy. Wyśmienity domowy sos pomidorowy Bardzo często bazą naszego sosu jest wywar z gołąbków, do którego dodajemy domowy przecier pomidorowy lub koncentrat. By składniki dobrze się ze sobą połączyły, pastę oraz mąkę warto wcześniej rozrobić w niewielkiej ilości wody i tak przygotowany roztwór wlać do bulionu.

W celu podkreślenia smaku potrawy, sos należy doprawić solą oraz pieprzem, a także suszonym oregano, bazylią czy też ziołami prowansalskimi – następnie zagotować do uzyskania jednolitej konsystencji. Niektórzy dodają również troszkę gęstej kwaśnej śmietany, dzięki czemu sos zyskuje kremowy i delikatny smak.