Nowości są istotne

Kiedy muffinki są gotowe?

Muffinki nie należą do naszych regionalnych wyrobów – ich popularność zawdzięczamy Stanom Zjednoczonym, Kanadzie, Irlandii, a także Wielkiej Brytanii. To właśnie z tych krajów pochodzą te słodkie babeczki, które można podawać z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami oraz orzechami. Najczęściej kojarzone są one ze słodkimi przekąskami, jednak coraz częściej wzorując się na ich wyglądzie, można również przygotować słony rarytas, który podbije kubki smakowe niejednej osoby. Muffinki mogą być podawane na ciepło lub zimno, a w ich skład mogą wchodzić warzywa i mięso.

Przygotowanie słodkich wypieków

Oczywiście w celu przygotowania słodkich babeczek musimy mieć mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia, tłuszcz i mleko.

Jednak by wzbogacić smak muffinek, warto zapoznać się z innymi produktami, które świetnie skomponują się z wyrabianym ciastem. Dostępność w sklepach jest na tyle duża, że z pewnością każdy znajdzie dla siebie coś interesującego. Obecnie najbardziej popularne są babeczki jogurtowe, drożdżowe czy też z kawałkami czekolady lub z owocami. By nasz wypiek był puszysty i delikatny, możemy do jego wyrobu użyć serka mascarpone, który otrzymywany jest ze świeżej śmietanki krowiego mleka.

Czy to już czas?

Oprócz dobrze wyrobionego ciasta i odpowiednio dobranych składników najważniejszy jest czas wypiekania muffin.

Babeczki piecze się w dobrze nagrzanym piekarniku, by mogły szybko wyrosnąć, ale nie wysuszyć się. Podczas dotykania opuszkiem palca wierzchu wypieku powinniśmy poczuć jego sprężystość. Dla stuprocentowej pewności należy dokonać testu przy pomocy drewnianego patyczka lub wykałaczki. Jeśli po nakłuciu nasz patyk jest suchy, to znaczy, że muffinka jest już gotowa. Kiedy jednak pozostaje na nim ciasto, wówczas nasze babeczki potrzebują jeszcze kilku minut w piekarniku.