Nowości są istotne

Sałatka do pieczonego kurczaka

Bardzo często na obiad przygotowujemy danie składające się z mięsa oraz różnych dodatków typu ziemniaki, frytki, kluski czy też pyzy. Oprócz tego staramy się również nie zapominać o porcji zdrowych i bogatych w witaminy warzyw. Mogą być one świeże lub przetworzone. Często w okresie letnim, kiedy dostępność warzyw jest bardzo duża, przygotowujemy różne zaprawy. Najczęściej wytwarzamy ogórki kiszone bądź konserwowe, buraczki w occie lub sałatkę z buraczków. Prawda jest taka, że każdy z nas ma inne preferencje smakowe i w zależności od upodobań kulinarnych zaprawia to, co najbardziej mu smakuje.

Domowe sposoby na sałatkę

Własne domowe przetwory z pewnością są jedną z najlepszych opcji, którą można wykorzystać podczas podawania obiadu.

Bardzo często sami przygotowujemy różnego rodzaju sałatki czy surówki ze świeżych jarzyn. Do potraw mięsnych można wykorzystać naprawdę różne warzywa, które świetnie skomponują się z innymi dodatkami. Ciekawą propozycją do pieczonego kurczaka może być powszechnie znana mizeria (sałatka z zielonych ogórków) lub też tarta marchewka z jabłkiem. Można również pokusić się o duszony zielony groszek z marchewką, delikatnie podsmażony na maśle.

Składniki sałatki

W zależności od dostępności produktów można również podać pieczonego kurczaka z sałatką wykonaną z kapusty pekińskiej, sałaty rzymskiej, lodowej czy też masłowej. Dodatkiem do tego podstawowego produktu mogą być ogórki, pomidory, rukola, papryka, czerwona cebula, oliwki, jajka, a czasami także jakiś owoc – na przykład ananas, który coraz częściej pojawia się wśród składników. Do przygotowanej sałatki można samodzielnie wykonać dressing.

Do jego wykonania można użyć oliwy z oliwek, cytryny, majonezu, musztardy, a także świeżych lub suszonych ziół i naturalnych przypraw.