Nowości są istotne

Sałatki wegetariańskie bez majonezu?

Jak wiadomo wegetarianizm związany jest ze stylem życia, w którym wyklucza się spożycie ryb, owoców morza, mięsa oraz niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego typu smalec czy żelatyna. Najczęściej osoby, które w ten sposób się odżywiają, rezygnują ze spożywania powyższych produktów ze względów etycznych, moralnych, ekologicznych czy też zdrowotnych. Na świecie istnieje kilka odłamów wegetarianizmu i każdy z nich ma swój styl, wybrane produkty, jakie są uwzględniane w ich jadłospisie, a także te, których nie zobaczymy podczas przygotowywania posiłków przez wegetarian.

Popularna sałatka jarzynowa Wegetarianie w swoim modelu odżywiania doceniają wszelkiego rodzaju warzywa. Głównym daniem może być zupa lub krem przygotowany ze świeżych i ekologicznych jarzyn. Jako dodatek można przygotować różnego rodzaju sałatki czy surówki.

Najbardziej popularna jest sałatka jarzynowa. Większość z nas przygotowuje ją z gotowanych ziemniaków, marchwi, pietruszki, selera, jajka. Oprócz tego dodajemy również zielony groszek, natkę pietruszki, ogórek kiszony lub konserwowy, a także jabłko i por.

Przeważnie wszystkie składniki mieszamy z majonezem, jednak zamiast niego można użyć śmietanę 18% oraz jogurt naturalny. Sos do sałatki Oprócz standardowej sałatki można również przygotować posiłek z wiosennych nowalijek. Tak przygotowane danie będzie świetnym dodatkiem do grillowanych warzyw.

Świeże i ekologiczne warzywa można polać samodzielnie przygotowanym dressingiem. Ciekawym i inspirującym pomysłem jest domowy sos do sałatki. Do jego przygotowania możemy potrzebować oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, octu winnego, musztardy, soku z cytryny, ziół, naturalnych przypraw… Wszystko zależy od naszych preferencji, od dania, jakie chcemy podać czy po prostu od składników, które znajdują się w zasięgu naszej ręki.