Nowości są istotne

Zupa z czerwonej soczewicy

Codzienne obiady nie muszą składać się zawsze z potraw mięsnych. Warto urozmaicić swoje menu i przygotować pyszną zupę, która w chłodniejsze dni będzie idealnym sposobem na rozgrzanie. W zależności od preferencji smakowych oraz od stylu życia bazą takiego dania może być bulion mięsny lub warzywny. Niekiedy dla podkreślenia smaku lub szybkości przygotowania wywaru stosujemy również różnego rodzaju kostki lub piramidki smakowe. Zupa w większości przypadków składa się oczywiście z warzyw.

Do najbardziej popularnych w kraju należy rosół, pomidorówka, grochówka, ogórkowa czy też fasolowa. Właściwości soczewicy Soczewica od dawna ceniona jest ze względu na zawartość białka. Należy ona do produktów niskotłuszczowych i o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu może być spożywana przez cukrzyków. Jest również bogata w potas, kwas foliowy oraz żelazo. Dzięki swoim właściwościom soczewica jest pomocna w leczeniu anemii, zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego, ma korzystny wpływ na serce, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz ułatwia trawienie.

Jak widać ma ona mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego warto włączyć ja w nasz codzienny jadłospis. Zastosowanie czerwonej soczewicy w kuchni Czerwona soczewica ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, dlatego możną ją spotkać między innymi podczas przyrządzania zup. Wiele osób docenia smak oraz aromat takiej zupy, a dodatkowo czas jej przygotowania. Dzięki rozgrzewającym właściwościom zupa z czerwonej soczewicy będzie idealna na chłodne dni. Często w przepisie można przeczytać, że do jej przygotowania oprócz głównego składnika używa się również pomidorów.

W celu podkreślenia jej smaku można przyprawić ją ostrą papryką, mieszanką curry oraz mlekiem kokosowym. W związku z tym, iż czerwona soczewica jest delikatna nie można jej zbyt długo gotować, ponieważ zamiast zupy możemy uzyskać krem.